Bratislava, 26. október 2020   Nadácia NOVUM v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení (VŠVU) vyhlásila 13. októbra 2020 víťazov 6. ročníka súťaže o Cenu Nadácie NOVUM pre mladých autorov moderného vizuálneho umenia. Do aktuálneho ročníka grantového programu bolo prihlásených 24 autorských konceptov. V trojkolovom posudzovaní medzinárodná odborná porota vybrala šiestich finalistov: Ľudmilu Hrachovinovú, Katalin Madarász Decsi, Moniku Pascoe Mikyškovú, Petra Situ, Jána Šipöcza a Olju Triaška Stefanović. Správna rada sa, aj vzhľadom k súčasnej neľahkej situácii v kultúre, spôsobenej pandémiou, rozhodla grant vo výške 30 tisíc eur rozdeliť medzi všetkých šiestich finalistov. Počas šiestich rokov grantového programu nadácia ocenila 22 mladých umelcov a ich tvorbu podporila grantami v celkovej výške 180 tisíc eur.

Nadácia NOVUM už po šiestykrát ocenila tvorbu mladých vizuálnych umelcov. Vzhľadom na obmedzenia spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19 sa odovzdávanie cien realizovalo v komornej zostave v priestoroch kreatívneho centra Vitaja na Ventúrskej ulici, za účasti predsedníčky správnej rady Nadácie NOVUM, Márie Drahošovej a laureátov ocenenia. „Pandémia Covid-19 paralyzovala celú krajinu a voči umeleckej komunite sú jej dôsledky výnimočne nepriaznivé. Aj z tohoto dôvodu sme sa v nadácii rozhodli, že v tomto roku štipendium vo výške 30 tisíc eur rozdelíme všetkým finalistom. Tešíme sa, že sa, aj vďaka našej podpore, mladým umeleckým talentom darí rozvíjať svoju tvorbu a osloviť prostredníctvom nej nielen domáce ale aj zahraničné publikum,“ informuje Mária Drahošová.

Odborná porota zložená z členov správnej rady a renomovaných zahraničných kritikov a teoretikov umenia z Čiech, Poľska, Švajčiarska, Anglicka a USA posunula do finále šiestich autorov z 24 prihlásených. Cenu Nadácie NOVUM a finančnú podporu pre rozvoj svojich kreatívnych konceptov za rok 2019 získali:

1. Katalin Madarász Decsi (12 000€)
  2. Olja Triaška Stefanović (7 000€)
  3. Monika Pascoe Mikyšková (5 000€)
  4. Ľudmila Hrachovinová (2 000€)
  5. Peter Sit (2 000€)
  6. Ján Šipöcz (2 000€)

Súčasťou odovzdávania cien nadácie bol aj odborný seminár „Ilúzia a virtuálna realita v umení“ a rovnomenná výstava umelcov, ktorí boli v minulosti nadáciou ocenení, v priestoroch Galérie MEDIUM. „Využívanie Galérie MEDIUM na prezentácie finalistov a ďalšie podujatia Nadácie NOVUM sú výsledkom jej plodnej spolupráce s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave už od založenia nadácie. Ich vzájomná podpora sa každým rokom prehlbuje a výsledky tejto kooperácie prinášajú významný vklad do reflexie súčasného vizuálneho umenia na Slovensku,“  hodnotí spoluprácu člen Správnej rady Nadácie NOVUM a prorektor VŠVU prof. Stanislav Stankoci.

Nadácia NOVUM od roku 2014 každoročne podporuje grantom vo výške 30 tisíc eur projekty slovenských vizuálnych umelcov a vytvára im priestor pri etablovaní sa v medzinárodnom kontexte. Cieľom grantového programu je systematická podpora talentovaných umelcov a pomoc pri príprave a realizácii ich umeleckých zámerov. NOVUM dáva priestor originalite, objavným autorským programom, hľadaniu neopakovateľných foriem a nezastupiteľných posolstiev v slovenskom vizuálnom umení a posúva tieto hodnoty na zahraničné fóra. Členmi správnej rady nadácie sú Mária Drahošová, Ivan Gerát, Monika Mitášová, Stanislav Stankoci, Marián Zervan.

Všetko o Nadácii NOVUM a aktuálnom ročníku súťaže nájdete na našich webových stránkach a facebookovom konte Nadácia NOVUM. Pre bližšie informácie: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Víťazi 6. ročníka Ceny Nadácie NOVUM

Katalin Madarász Decsi

„Projekt, s ktorým sa uchádzam o podporu, nie je jeden konkrétny, ale je to tvorba, ktorej sa venujem. Opíšem v stručnosti dva projekty. Jedným z projektov sú „Transparentné kusy“ a druhým projektom sú „Blatobrazy“. V „Transparentných kusoch“ experimentujem s prírodným farbivom a pominuteľnosťou a v „Blatobrazoch“ maľujem blatom, ktoré ma fascinuje. Fascinuje ma, čo všetko obsahuje zem.“
Z diela Katalin Madarász Decsi

Olja Triaška Stefanović

„O podporu nadácie som sa prihlásila autorským projektom „Bratstvo a jednota“. Na tomto projekte pracujem
už niekoľko rokov. Je to projekt o schádzaní a rozchádzaní sa národov, o mojej identite a osobnej histórii. O Juhoslávii, štáte v ktorom som sa narodila a už neexistuje. V projekte skúmam a vizuálne analyzujem detstvo, osobné príbehy, rozpad štátu a poslednú vojnu, ktorá tam bola a prepájam ju aj s rozchádzaním a spájaním Čechov a Slovákov cez vizuálne štúdie a cez archívy.“
Z diela Olji Triaška Stefanovic

Monika Pascoe Mikyšková

„Projekt, s ktorým sa prihlasujem, je séria prác „Do bieleho mramoru“. Sú to reliéfy, ktoré tvorím technikou perforovania do bielej mramorovej dosky. K tejto práci som prizvala českú dizajnérku a šperkárku Janju Prokić, ktorá bude robí intervencie do reliéfov hviezdnej oblohy, na ktorých pracujem. Spolupráca vznikla veľmi spontánne. Janja sa v minulom roku venovala hviezdnej oblohe, bola inšpirovaná hviezdami a aj ja som v tom období začala experimentovať s témou a s kameňom, tak sme sa vzájomne dohodli, že urobíme takúto sériu prác.“
Z diela Moniky Pascoe Mikyškovej

Ľudmila Hrachovinová

„O podporu nadácie NOVUM sa hlásim s projektom, ktorý sa zameriava na médium maľby. Maľbu staviam do ďalšej súvislostí a vzťahov, cez ktoré čítame a reflektujeme celkový koncept. Ďalšie činitele sú inštalácia, performance a interakcia s divákom. Predmet a koncept maľby je týmito ďalšími činiteľmi vytiahnutý do priestoru a divák ho vníma cez vrstvy. Cez tento prístup skúmam, ako celková narácia displea a participácia vzťahov spoluvytvára náš finálny dojem o predmete.“
Z diela Ľudmily Hrachovinovej

Peter Sit

„Môj počiatočný plán bol, že pripravím výstavu v New Yorku, kde som minulom roku natočil film, ktorý práve dokončujem. K nemu som chcel pripraviť ešte nové práce, ktoré by tam boli vystavené... Kvôli súčasnej situácii sa to celé skomplikovalo. Pracujem okrem toho na knižke o mojej babke, na ďalších projektoch, nových filmoch...“
Z diela Petra Sita

Ján Šipöcz

„Projekt volám „Paralelný archív“ sú to fotografie objektov, ktoré nachádzam počas dokumentácie kultúrnych pamiatok  po celom Slovenku. Tento archív by som chcel vydať knižne a urobiť z neho katalóg.“
Z diela Jána Šipöcza

Odborní hodnotitelia zo zahraničia